A csodálatos babaúszás

A babaúszás egy olyan közös szülő–gyermek program, melynek rengeteg pozitív hatása van, de akár komoly gondot is okozhat. Ezért eléggé megosztó kérdés, hogy menjünk-e babánkkal úszni, vagy sem.

Egy kis történelem:

Kevesen tudják, de 1778-ban fedezte fel Cook kapitány a Hawaii-szigetcsoportot, ahol meglepődve tapasztalta, hogy az újszülöttek a hátukon fekve lebegnek a meleg áramlatokban és lagúnákban. Hazatérve szerette volna felhívni a nyugatiak figyelmét az újszülöttek ezen képességére, de nem járt sikerrel. Az első áttörés a 20. század 30-as évéig váratott magára. Akkor jelent meg McGraw doktor cikke a csecsemők „úszási szokásairól”. A legnagyobb név a babaúszás területén mégis Csarkovszkij, aki saját maga kezelte 7 hónapra született kislányát, kiről az orvosok előzőleg lemondtak. A babát otthon egy kád meleg vízbe tette, megteremtve ezáltal az anyaméhben tapasztalt állapotot. Fejtámaszt készített, így a baba szája és orra a víz fölött volt, és még az etetést is ebben a pózban végezte. A csodadoktor híre hamarosan szárnyra kelt a reményvesztett szülők között.

Tudatos merülés

A babák reflexszerűen zárják orrukat és szájukat, ha víz éri őket, így megakadályozva, hogy a víz a légutakba kerüljön. Ez a reflex van jelen az anyaméhben, és ez kapcsol be, amikor a babát a vízbe merítjük. Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégis víz kerül a tüdőbe. Éppen ezért fontos, hogy ne otthon, hanem ellenőrzött keretek között, uszodában, babaúszáson, szakoktató segítségével úsztassuk babánkat.

Merülés szerepe

A vízbiztonság alapja a gyermekek számára a merülés elsajátítása. Sokan a babaúszás során a búvárreflexre és annak fenntartására építenek, ami nem javasolt az orvosok, szakemberek által. Alternatívaként a „Tudatos Merülés” CDSM® technika jól alkalmazható, mely a későbbi légvételes merülés alapjait tanítja meg a gyermekeknek, azáltal, hogy már kiskorban tudatosságra épít. Célszerű, hogy ne otthon, hanem ellenőrzött keretek között, uszodában, babaúszáson, szakoktató segítségével kezdjük meg a babák vízhez szoktatását.

Félelmek

A babaúszás sok anyukánál egy nagyon nehéz kérdés. A legnagyobb dilemma a szülők azon félelme, hogy gyermekük nehogy valamilyen betegséget kapjon el az uszodában, a medencében.

Ahhoz, hogy babaúszást lehessen tartani egy uszodában, rengeteg szabályt kell betartani. Amennyiben mód van rá, erre a célra külön medencét tartanak fent, vagy a medence vizének cseréjét úgy alakítják ki, hogy a babákat tiszta víz fogadhassa. Fokozott hangsúlyt fektetnek a takarításra. Elsődleges cél ugyanis, hogy a babák a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Bababarát babauszoda

Létezik egy uszoda, mely kimondottan babaúszásra specializálódott. A Stilianos Babauszoda hálózat szolgáltatásai több helyszínen is igénybe vehetők.

Küldetésük mindenhol ugyanaz, hogy az anyaméhben átélt legcsodálatosabb érzéseket biztonságos és bababarát körülmények között élhessék át a babák újra és újra, illetve később az úszás alapjait és technikáit elsajátítsák. Minden uszodában figyelnek arra, hogy a babák olyan környezetben legyenek, ahol minden adott, a helyiségek biztonságosak számukra nemcsak technikailag, de tisztaság tekintetében is. Olyan természetes, vegyi anyagoktól mentes takarítószereket alkalmaznak, melyek sem az emberre, sem a környezetre nem veszélyesek. A takarítás könnyed, egyszerű és vegyi anyagoktól mentes, a gyermekek tökéletes biztonsága érdekében.

Vélemény, hozzászólás?